Autismul este o tulburare de neurodezvoltare care afecteaza 1 din 57 de copii conform ultimelor studii.

In termeni mai putin stiintifici, autismul nu are absolut nici o legatura cu auzul. In marea majoritate a cazurilor, copiii afectati de autism nu au nici un fel de problema de auz, iar acest lucru este necesar sa fie mentionat, deoarece oamenii fac aceasta confuzie de obicei.

De asemenea, autismul nu inseamna neaparat un nivel scazut de inteligenta, ci in multe cazuri inseamna total opusul, insa lipsa comunicarii, si evaluarea standardizata, face dificila calcularea coeficientului de inteligenta.

Cele mai multe deficite se intalnesc pe parte sociala, verbala si de autoservire. In cazurile mai grave, toate ariile de dezvoltare sunt afectate, mai ales cand autismul vine la pachet cu deficiente asociate.

O parte din autisti au si hiperactivitate si deficit de atentie sau doar una din ele. Unii dintre ei sunt extrem de sociabili, cu o lipsa totala de inhibitie, pe cand altii prefera singuratatea.

 

Manifestari autism copii:

primele semne de autism apar in jurul varstei de 6 luni, afirma unii specialisti, manifestate printr-o intarziere in dezvoltarea motorie. nu se rostogolesc, nu stau in sezut pana la 7, 8 luni, nu prezinta lalatiuni, nu urmareste adultul sau o jucarie cu privirea, nu apuca jucarii, prezinta tulburari de somn, nu intoarce capul cand este strigat. Desigur, fiecare copil este diferit si nu este obligatoriu sa prezinte aceste semne inainte de un an.

Prezenta ecranelor face dezvoltarea corespunzatoare extrem de dificila, de aceea nu este recomandat sa i se ofere cel putin in primii ani de viata.

Alte manifestari sunt autostimularile(stimming) care pot fi motrice sau auditive, fluturat de maini, invartit rotile la o masina, scos sunete neobisnuite sau obisnuite in mod continuu, ecolalie, etc.

In ceea ce priveste tipurile de terapie potrivite pentru recuperarea ariilor afectate, enumeram urmatoarele:

Terapie aba(comportamentala)

Terapie Sonrise

Terapie de integrare senzoriala

Neurofeedback

Dir floortime

Logopedie

Terapie ocupationala

Ludoterapie

PECS

Meloterapie

Terapia Inima-Cap-Maini

 

Scris de Patricia Berbec